"Nem vagyunk a térképen"

2010.01.22. 13:08

A Microsoft keresője, a Bing az elmúlt időszakban komoly támadást intézett a keresőóriás ellen, de miután a százmilliós reklámkampány (dollár, naná) lecsengett, kiderült, szó nincs arról, hogy Google-gyilkos lenne az új search engine. Ugyan a Bing képkereső funkcióját sokan dícsérik, és jobbnak találják a konkurens szolgáltatásnál, mégsem tértek át sokan a  Live-ot felváltó keresőre. És bár a mögé állított hirdetési rendszerrel kapcsolatban gyakran megemlítik, hogy az ott megjelenő reklámok átkattintási arányai jobbak (ez persze betudható a kevesebb hirdetőből eredő kisebb reklámzajnak), mint az AdWords rendszerében, hirdetői szempontból sajnos mégsem úgy működik, ahogyan kellene - erről Bobály Mihály (JabJab) tartott egy érdekes előadást a 2009-es keresőmarketing konferencián.

De visszatérnék az előző poszt témájához, a térképekhez. Sokáig a Google Mapsnek nem akadt igazi kihívója a netes térképszolgáltatások piacán, egyesek azonban a redmontiak  Bing Mapsét méltó versenytársnak találják, és tény, hogy az MS térképe bizonyos szempontból felhasználóbarátabb. Utóbbi igyekszik kiaknázni a Photosynth és a Silverlight interface előnyeit, és ezzel valamennyire a Street View-hoz "hasonló" élményt nyújtani (mondjuk nálam le is fagyott a böngésző, amikor próbálgattam); újabban pedig már a Twitterrel is összekapcsolható a Bing Maps, így immár geolocation információk alapján is kereshetők tweetek.

Nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy a Bing térkép nem béta többé, és két új funkcióval bővült is, a Destination Maps és a Local Events alkalmazásokkal. Előbbi segítségével pontos útbaigazítást adhatunk azoknak, akiket mondjuk egy eseményre invitálunk, bejelölve, hogyan juthat el az adott helyre.

Bing Destination Map app

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Local Events app pedig abban segít, hogy ráleljünk, milyen események zajlanak az adott helyen egy bizonyos időpontban. Tegyük fel, hogy nem tudjuk, hová menjünk este, csak azzal vagyunk tisztában, melyik környéken leszünk. A választásunkat könnyíti meg ez az alkalmazás.

Bing Local Events Map app

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na persze csak akkor, ha mindehhez elég információ lesz a térképen, illetve ha végre majd nálunk is működni fognak ezek az eszközök.

Magam próbáltam már beregisztrálni magyar cégeket a Bing Mapsen is, és tapasztaltam ennek nehézségeit, különösen a Google hasonló szolgáltatásával összehasonlítva: a Bingen mindez bonyolultabb volt, és a lehetőségek is korlátozottabbak. Érdemes összehasonlítani, mi látszik a Google térképén egy vállalkozásból, és mi az, ami a Bing Mapsen.

Ez a tapasztalat is azt mutatta meg számomra, hogy mi magyarok még annyira "nem vagyunk a térképen" - de ezt már megszoktuk: kis pénz, kis foci. Igaz, ez a Google példáján is elmondható, az ő kibővített térképes szolgáltatásuk is csak szeptember vége óta érhető el hazánkban. Kíváncsian várom, mikor leszünk elég számottevőek a Bing felé is.

A dolog talán nem teljesen reménytelen, hiszen már az Apple is felfedezett minket magyarokat.

Apple Map 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update! De még mennyire fel lett fedezve az ország az Apple-nél!


Info via Mashable

Kép: Kevin Van Aelst

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Óriásplakát a térképeken?

2010.01.13. 18:32

A Google térképszolgáltatásai hazánkban is ismertek, ősz óta több olyan opció áll rendelkezésre végre magyar területen is, ami a világháló boldogabbik felén élőinek eddig is elérhető volt. Az ultraszigorú magyarországi adatvédelmi szabályoknak köszönhetően azonban a Street View funkció nem működik. (Ha valaki nem tudná, miről van szó: ez egy olyan nézeti opció, amikor 360 fokban körbe lehet tekinteni az adott utcában, és látható, hogyan néz ki az a valóságban – legalábbis a fotózás idején.)


Aki ilyesmire vágyik, az a román Norc vállalkozás hasonló szolgáltatását válassza. Ők is megtették pár héttel korábban azt, amit a Google autói 2009 májusában, hogy végigfotózták a magyar fővárost. Az eredmény megtekinthető a Norc oldalán, náluk ugyanis publikusak az eredmények – ellentétben a Google-lel. 

A keresőóriás igyekszik megragadni a reklámozási lehetőséget minden új felületen, a YouTube-ot már régóta használja erre, az AdWords és a Maps közötti átjárás is létezik, a legfrissebb ötlet azonban a Street View display felületek kiaknázása. A virtuális világokban – például konkrétan a Second Life-ban – is megjelentek már a reklámozók, és valószínűleg a Street View felületeit is ellepik a közeljövőben az óriásplakátok. Legalábbis erre utal egy még 2008 júliusában beadott szabadalmi kérelem, és már meg is indultak a spekulációk, hogyan fog működni a rendszer.

Google Augmented Ads

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyrészt várható, hogy az egyes virtuális felületekhez rendelhető valódi tulajdonosoknak előjogaik lesznek, akik saját hirdetéseiket fogják felületeiken futtatni (pl. egy színház a műsorát), ugyanakkor még nem teljesen világos, hogyan fog működni a már ismert és bevált licitálós rendszer.

Az outdoor reklámzajról már van fogalmunk, lassan megismerkedhetünk a 3 o-val, az online outdoor overflow-val is.

via: ReadWriteWeb 

Budapesti vagy? Találd meg kedvenc helyeid a Norc 360-os térképén! >>

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Guglizni – az évtized szava

2010.01.12. 22:15

Kétségtelen, hogy amit a Google az elmúlt évtizedben produkált, az példa nélküli. Az egyik legértékesebb brand, mások szerint a legértékesebb, az egyik leghatalmasabb cég, korábban volt már a legjobb munkahely, de mindenképp a legismertebb online márka.

Google Classic

A fontos márkák egyik sajátossága, hogy köznévvé válnak. Így lett a xeroxolás a fénymásolás szinonimája (igaz, főleg angol nyelvterületen), de például a kuka kifejezés is egy mozaikszó.

Magyarul is használjuk a guglizni, megguglizni kifejezéseket, de angolul is működik igeként, ott is annyit tesz, hogy az interneten keresni. És bár messze nem ez az egyetlen keresőfelület, olyat még nem hallottunk, hogy bingelni, jahúzni, altavistázni – a ugyanakkor msn-ezünk, szkájpolunk.

Az 1889-ben alapított American Dialect Society (ADS) – rendre megválasztja az év kifejezését. Ez idén is megtörtént, és a tweet lett 2009 nyerő szava, melyre történetesen létezik magyar kifejezés is, sokan mondják csiripnek Twitter-hozzászólásaikat.


A korábbi évek eredményei:Bailout

2008: Bailout

2007: Subprime

2006: Plutoed

2005: Truthiness

 

Érdekességként:

Y2K1999 szava: Y2K.

Az 1990-es évek szava: web.

A huszadik század szava: jazz.

Az előző évezred szava: she.

 

 


 

Egyúttal itt volt az alkalom az évtized szavát is megválasztani, ezen a voksoláson – melyet komoly nevezési folyamat előzött meg, és amelyen amerikai nyelvészek, szerkesztők, írók, tanárok, egyetemisták döntöttek, - nyert a Google, pontosabban a google, mert igéről van szó.

A hivatalos sajtóközleményben bejelentésre került az elmúlt év leghasznosabb kifejezése is, ez pedig a fail.

Szerinted? Mi volt a 2009-es év szava? És melyik volt a leghasznosabb?

via: ReadWriteWeb

 

Nevek, melyek branddé váltak. Próbáld ki a kvízt! >>


Képek: Boomerang, Perrygrl és IkonikPhoto

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez

Szerző: juan74

3 komment

Címkék: google fail tweet